Ajánló
Alföldi Szent Márton Zarándokút (Tiszapüspöki - Kunszentmárton)
Az út felfűzi a Körös folyó és a Tisza folyó menti településeket Kunszentmártontól Tiszapüspökiig s változatos természeti, építészeti, kulturális látnivalókkal szolgál és számos aktív pihenési lehetőséget kínál.
Keszthely
XIV. századi falképek a Szent Miklós temetőkápolna külső falán:A fotón látható képtöredékek:- Szent Péter kezében kulccsal , Szent Márton püspök (lábánál a koldussal), - Szent Mihály arkangyal , - Szent Bertalan kezében kés, a vállára vett boton saját lenyúzott bőre ...
Rajka Szent Márton tiszteletére szentelt első temploma a XIII. században épült. Tornyát egy római őrtorony falaira építették. A török utolsó Bécs elleni hadjárata idején, 1683-ban a falu elpusztult. A középkori épületből csak a torony csúcsíves, mérműves ablakai,déli falának falképe és a 14. századi szentségtartó fülke maradt meg. A nyugati homlokzat egyik szoborfülkéjében a templom névadó szentjének, Szent Mártonnak szobrát láthatjuk.
Alistál / Dolný ©tál
Alistál csallóközi település. Neve "Stahl" formában már egy 1254-ből származó oklevélben felfedezhető. Eredetileg a pozsonyi várhoz tartozott, tehát királyi birtok volt. A gótikus Szent Márton templom 1460-ban épült, 1746-ban alakították át barokk stílusúvá. A klasszicista oltár középpontja a Szent Mártont ábrázoló oltárkép, mely a 18. század végéről származik
Ólmod
A falu szélén álló Szent Márton-templom középkori eredetű. A barokk oltárkép a köpenymegosztást ábrázolja. A szentélyben és a mennyezeten látható falképek Szent Márton legendájának jeleneit láthatjuk - Márton megkereszteli édesanyját, Márton feltámasztja a halott ifjút, Márton álma. A falképeket Závory Zoltán (1906 - 2000) készítette.
Lukácsháza - Csömötei-hegy
A mai Lukácsháza települést három korábban önálló község (Nagycsömöte, Kiscsömöte, Lukácsháza) alkotja. A Szent Márton Út a falu külterületén, a szőlőhegyen vezet keresztül. A hegyen 2010 óta egy 12 méter magas, vörösfenyőből készült kilátótorony áll.
Domonkosfa /  Domanjąevci
A Szent Márton út térképes táblája a falu katolikus temploma mellett. A magyar határ után Domonkosfa az első település, amelyet az útvonal érint.Régi egyházas hely, amelynek korábban Szűz Mária, jelenleg Szent Márton tiszteletére szentelt temploma a XIII. században épült.
Vámoscsalád
A falu közepén álló templomot Johann Donner tervei alapján a Bezerédj család építtette. Felszentelését 1798-ban Szily János püspök végezte. A templomban 1985-ben új liturgikus teret alakítottak ki. A régi oltárt eltávolították és a szentélyfalra Przudzik József festőművész Szent Márton életét és csodáit bemutató nagyméretű freskója került./További információért kattintson a képre!/
Bogyoszló - Döbrentey Gábor falképei a Szent Kozma és Damján templomban
A templom hajóját 1941-42-ben Döbrentey Gábor festette ki. Döbrentey értelmezésében a magyar szentek sorát Szent Márton nyitja. Az Amiens kapuja előtt a koldusnak nyújtott köpenyt a következő képen már Szent István vállán fedezhetjük fel.
Kőszegdoroszló
A Szent Márton-templom feltehetően román kori eredetű, de építésének pontos idejét nem ismerjük. A XVII-XVIII. században egy ideig az evangélikusok használták. A többször átépített középkori részleteket is őrző épületet támfalakkal is megerősítették. A későbarokk oltáron Szent Márton apoteózisát ábrázoló képet láthatunk, két oldalt Szent István, illetve Szent László szobra áll.
Gyöngyösfalu
Gyöngyösfalu négy korábban önálló település, Kispöse, Nagypöse, Ludad és Seregélyháza egyesítésével jött létre. Pösének már a középkorban Szent Márton tiszteletére szentelt temploma volt. A jelenlegi templomot, a régi lebontása után, 1905-ben építették fel.
Vándorút ajánló
N/a-1 (H) Északi útvonal - Pannonhalmát érintő útváltozat - 1. szakasz:SZILSÁRKÁNY - RÁBACSANAK - EGYED - ÁRPÁS - MÓRICHIDA
N/a-1 (H) Északi útvonal - Pannonhalmát érintő útváltozat - 1. szakasz:SZILSÁRKÁNY - RÁBACSANAK - EGYED - ÁRPÁS - MÓRICHIDA
Az útvonalakhoz kapcsolódó hírekről,
eseményekről értesülhetsz a Facebook-on is.
Galériák
Szent Márton a festészetben

Joost Cornelisz Droochsloot (1586 - 1666): Szent Márton találkozik a koldussal

További képek   ITT

 

 

Képgalériáink
Közösség
Csatlakozz Szent Mártonhoz,
járd be az általa bejárt utakat!