Újra friss víz folyik Szent Márton kútjából

Hosszú idő után ismét folyik a víz Szent Márton kútjából.

Miért fontos ez?  Azért mert ez a város legrégibb kútja. Először 1360-ban említi oklevél, de talán jóval korábbi, esetleg már a rómaiak is használhatták.

Amikor Carolus Clusius németalföldi tudós, botanikus 1595-ben Szombathelyen járt, felkereste Szent Márton kútját is.  Akkor a helyi legenda még úgy tudta, magát Mártont keresztelték meg, "mártották meg" a kút vizében.  A legendának ez a változata később feledésbe merült, A XVIII. századi feljegyzések egy másik történetet említenek. Márton az édesanyját keresztelte meg a kút vízével.

Szent Mártonnal együtt ennek a hagyománynak is emléket kívánt állítani a város, amikor 1937-ben a kútszobobor elkészítésére írt ki pályázatot. A Rumi Rajki István által készített nyertes alkotáshoz is hozzátartozik a medence és a kútból folyó friss víz. Az 1938-as avató ünnepségen a következő mondat is elhangzott:  "A víz, amellyel az utazók és a zarándokok szomjukat olthatják, a város kétezer éves keresztény múltját szimbolizálja.”

A kút az elmúlt években százazon állt. Most - köszönhetően a polgármesteri intézkedésnek - újra megnyitották.

Vándorút ajánló
S-06 (H - SLO) KERCASZOMOR -  DOMANJ©EVCI/ DOMONKOSFA - SREDI©CE / SZERDAHELY - PROSENJAKOVCI / PÁRTOSFALVA - PORDA©INCI / KISFALU - MOTVARJEVCI / SZÉCSISZENTLÁSZLÓ -  KOBILJE / KEBELESZENTMÁRTON útszakasz
S-06 (H - SLO) KERCASZOMOR - DOMANJ©EVCI/ DOMONKOSFA - SREDI©CE / SZERDAHELY - PROSENJAKOVCI / PÁRTOSFALVA - PORDA©INCI / KISFALU - MOTVARJEVCI / SZÉCSISZENTLÁSZLÓ - KOBILJE / KEBELESZENTMÁRTON útszakasz
Az útvonalakhoz kapcsolódó hírekről,
eseményekről értesülhetsz a Facebook-on is.
Galériák
Szent Márton nyomában kiadványsorozat

32 oldal, magyar és angol nyelven

- a Balaton-felvidéken

- Budapesten

- Szombathelyen

- a Duna - Tisza közén 

Információ: viasancti@gmail.com 

Képgalériáink
Közösség
Csatlakozz Szent Mártonhoz,
járd be az általa bejárt utakat!